KERKSCHIP SINT JOZEF - Houtdok 25 / Haven 25A - 2030 ANTWERPEN
KERKSCHIP ST JOZEF
ALGEMEEN
ATV NIEUWS (2015) ATV NIEUWS (2015)
Apostolaat der Schippers vzw Aalmoezeniers van de Binnenschippers Wij zijn nog met vier actieve aalmoezeniers voor de binnenvaart in België. Pater Jos Jehaes te Luik. Pater Paul Renders te Antwerpen, Pater Silveer Vermeulen te Gent en M. l’Abbé Philippe de Burghgraeve te Marchienne-au-Pont.Hun werk bestaat erin op de eerste plaats tussen de schippers te zijn. Hun vreugden en hun zorgen delen. Als er iemand averij oploopt met het schip, en hopelijk niet met verdrinkingen, dan ter plaatse gaan om te zien wat er kan gebeuren en dat is gewoonlijk eenvoudig erbij zijn en luisteren. Eenmaal een schip gezonken is, zijn zij op slag hun werk, hun woonst, hun hebben en houden, of een dierbare kwijt geraakt. Bijkomende taken: De zieken bezoeken die in de verschillende klinieken liggen en dat kan soms ver zijn. (in opbouw) Maar ook in hun vreugde delen is belangrijk, en dat gaat van de zondagsmis naar dopen, communie- en vormselvieringen, huwelijken en jubilea, reizen en bedevaarten, ontspanningen zoals voetbalmatchen (verschillende clubs van de binnenvaart in Antwerpen). Als er een nieuw schip gekocht wordt, of bij verandering van eigenaar dan wordt de aalmoezenier aan boord uitgenodigd om hun schip waardig in te zegenen. Verbonden met andere varende parochies: Daarnaast hebben wij ook regelmatig overleg met alle aalmoezeniers van Europa. Regelmatig komen wij bijeen met de Franse, Duitse en Nederlandse aalmoezeniers. Om de twee à drie jaar hebben wij een Congres voor de Europese aalmoezeniers en hun medewerkers.Ook op oecumenisch vlak ontmoeten wij elkaar als collega ‘s die om dezelfde mensen begaan zijn.Sinds het opengaan van het Rijn - Main - Donau - kanaal zijn - dank zij het vele werk van de landelijke aalmoezeniers - onze tentakels uitgebreid tot in Roemenië.
Ons Koor Gaande weg werd "Ons Koor" uitgebouwd met varenden en oud-varenden die ons kwamen vergezellen en er heel wat vrije tijd in staken om te repeteren. Momenteel zijn er een twintigtal mensen bij aangesloten en praktisch elke maandagavond repeteren zij.Jong en oud, man en vrouw, geven het beste van hun stem. En als liefhebbers mogen ze echt gehoord worden. Alle feestdagen en op de Nationale Schippersbedevaart in Scherpenheuvel, de laatste zondag van mei, luisteren zij ook de H. Mis op. Schippers in Nood Heeft tot doel bij zware scheepsaverijen (vb. zinken tot gevolg) een kleine som geld te geven. Daar de mensen op het eerste moment niets meer hebben. Schippers Scheppen Schoonheid Tentoonstelling dat om de 2 jaar plaatsvind op het Kerkschip. Gaat normaal door vanaf feb/maart 2021. Verdere informatie zal volgen.
KERKSCHIP SINT JOZEF Houtdok 25 / Haven 25A - 2030 ANTWERPEN
KERKSCHIP ST JOZEF
ALGEMEEN
Apostolaat der Schippers vzw Aalmoezeniers van de Binnenschippers Wij zijn nog met vier actieve aalmoezeniers voor de binnenvaart in België. Pater Jos Jehaes te Luik, Pater Paul Renders te Antwerpen, Pater Silveer Vermeulen te Gent en M. l’Abbé Philippe de Burghgraeve te Marchienne-au-Pont. Hun werk bestaat erin op de eerste plaats tussen de schippers te zijn. Hun vreugden en hun zorgen delen. Als er iemand averij oploopt met het schip, en hopelijk niet met verdrinkingen, dan ter plaatse gaan om te zien wat er kan gebeuren en dat is gewoonlijk eenvoudig erbij zijn en luisteren. Eenmaal een schip gezonken is, zijn zij op slag hun werk, hun woonst, hun hebben en houden, of een dierbare kwijt geraakt. Bijkomende taken: De zieken bezoeken die in de verschillende klinieken liggen en dat kan soms ver zijn. (in opbouw) Maar ook in hun vreugde delen is belangrijk, en dat gaat van de zondagsmis naar dopen, communie- en vormselvieringen, huwelijken en jubilea, reizen en bedevaarten, ontspanningen zoals voetbalmatchen (verschillende clubs van de binnenvaart in Antwerpen). Als er een nieuw schip gekocht wordt, of bij verandering van eigenaar dan wordt de aalmoezenier aan boord uitgenodigd om hun schip waardig in te zegenen. Verbonden met andere varende parochies: Daarnaast hebben wij ook regelmatig overleg met alle aalmoezeniers van Europa. Regelmatig komen wij bijeen met de Franse, Duitse en Nederlandse aalmoezeniers. Om de twee à drie jaar hebben wij een Congres voor de Europese aalmoezeniers en hun medewerkers.Ook op oecumenisch vlak ontmoeten wij elkaar als collega ‘s die om dezelfde mensen begaan zijn.Sinds het opengaan van het Rijn - Main - Donau - kanaal zijn - dank zij het vele werk van de landelijke aalmoezeniers - onze tentakels uitgebreid tot in Roemenië. Ons Koor Gaande weg werd "Ons Koor" uitgebouwd met varenden en oud-varenden die ons kwamen vergezellen en er heel wat vrije tijd in staken om te repeteren. Momenteel zijn er een twintigtal mensen bij aangesloten en praktisch elke maandagavond repeteren zij.Jong en oud, man en vrouw, geven het beste van hun stem. En als liefhebbers mogen ze echt gehoord worden.Alle feestdagen en op de Nationale Schippersbedevaart in Scherpenheuvel, de laatste zondag van mei, luisteren zij ook de H. Mis op. Schippers in Nood Heeft tot doel bij zware scheepsaverijen (vb. zinken tot gevolg) een kleine som geld te geven. Daar de mensen op het eerste moment niets meer hebben. Schippers Scheppen Schoonheid Tentoonstelling dat om de 2 jaar plaatsvind op het Kerkschip. Gaat normaal door vanaf feb/maart 2021. Verdere informatie zal volgen.
ATV NIEUWS (2015) ATV NIEUWS (2015)